Prawidłowe żywienie świń zapewnia im optymalny wzrost, kondycję, odporność oraz reprodukcję. Podobnie w przypadku drobiu. Odpowiednio zbilansowana pasza wpływa na rozwój i wzrost kurcząt. Niedobór ważnych składników przekłada się na straty w hodowli i może skutkować problemami zdrowotnymi.

Aminokwasy i ich rola w żywieniu świń oraz drobiu

Aminokwasy egzogenne są podstawowym składnikiem budulcowym organizmu. Zarówno ich niedobór, jak i nadmiar są niebezpieczne dla zdrowia zwierząt. Dlatego tak ważne jest, aby  podawać zwierzętom odpowiednią ilość pasz i dodatków, które zawierają zbilansowaną dawkę składników. Wyróżnić możemy 3 podstawowe aminokwasy niezbędne do właściwego funkcjonowania trzody chlewnej i drobiu.

  1. Lizyna – bierze udział w procesie syntezy białek głównie w mięśniach i kościach, co ma bezpośredni wpływ na przyrosty. Wchłania wapń, jest obecna przy wytwarzaniu hormonów, przeciwciał, a także enzymów. Jest niezbędna przy wytwarzaniu kolagenu. Niedobór lizyny powoduje zmęczenie, rozdrażnienie, a w ostateczności anemię zwierząt.
  2. Metionina – bierze udział w procesie powstawania białka w mięśniach. Ma ogromne znaczenie w procesie wzrostowym zwierząt. Powstaje w drodze syntezy chemicznej. Dzięki paszy bogatej w metioninę, zwierzęta nie muszą przyjmować aż tak dużych ilości białka potrzebnego dla osiągnięcia odpowiedniego przyrostu.
  3. Treonina – bierze udział w biosyntezie białek naturalnych. Wpływa na przyrost masy mięśniowej oraz na wydajność produkcji mięsa. Reguluje czynności przewodu pokarmowego zwierząt.

Skutki niedoboru aminokwasów

Żywienie drobiu powinno być uzupełnione o aminokwasy czyste. Ich niedobór skutkuje upośledzeniem wzrostu i wpływa na ilość znoszonych jaj. Na przykład niedobór lizyny może prowadzić do otłuszczenia brojlerów, a nieodpowiednia ilość metioniny doprowadzi do zmian degeneracyjnych w wątrobie i nerkach, spowoduje problemy z upierzeniem i nieśnością kur. Często zbyt otłuszczone brojlery to wynik niedoboru lizyny. Wspomniane aminokwasy są równie ważne w żywieniu świń. Ich niedobór przejawia się słabszymi przyrostami, złym stanem odporności i kiepską kondycją zwierząt. Zbytnie otłuszczenie tuczników oraz problemy z reprodukcją to tylko przykładowe skutki niedoboru niezbędnych składników.

Jak wzbogacić dietę zwierząt o niezbędne aminokwasy?

Stosunek aminokwasów egzogennych do zapotrzebowania w danym okresie wzrostu jest bardzo zróżnicowany. Dlatego wręcz niemożliwe wydaje się zaopatrzenie zwierzęcia w odpowiednią ilość każdego ze składników. W tym celu stosuje się specjalne dodatki paszowe wzbogacone o aminokwasy syntetyczne. Wybierając produkty żywieniowe dla świń i drobiu, należy zwracać szczególną uwagę na jakość mieszanki, w tym na skład analityczny mieszanek i komponentów. Aby ułatwić sobie zadanie, warto zaznajomić się z tematem żywienia świń i drobiu, aby odpowiednio dobierać ilość składników w diecie zwierząt. Obecność dodatków musi być starannie przeanalizowana, gdyż nadmiar aminokwasów jest równie niebezpieczny co ich niedobór. Zwiększa się wydalanie azotu, co ma negatywny wpływ zarówno na mikroklimat w pomieszczeniu, w którym przebywają zwierzęta, jak i na nasze środowisko.

Jak widać stworzenie idealnej mieszanki dla zwierząt to spore wyzwanie. Odpowiednia wiedza oraz analiza składu wybranych pasz i dodatków pozwolą dostarczyć zwierzętom niezbędną ilość aminokwasów. Przełoży się to na opłacalność hodowli i obniży jej koszty.