Dieta wegańska, czyli wykluczająca wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, jajka i nabiał – staje się coraz popularniejsza. Wiele osób wybiera ją ze względów etycznych, nie chcąc przyczyniać się do szkodliwego dla środowiska przemysłu hodowlanego; ma ona również wiele pozytywnych skutków dla zdrowia. Osobom niezaznajomionym z tą dietą początkowo może być ciężko ugościć weganina lub wegankę – wystarczy jednak kilka prostych trików, by przygotować pyszne i efektowne roślinne przekąski.

Proste wegańskie przekąski na słono

Jedną z najprostszych do przygotowania (oraz najtańszych) słonych wegańskich przekąsek są frytki z pieczonych warzyw. Pomysł może brzmieć banalnie, ale odpowiednio podane frytki zachwycą nie tylko wegan. Do ich wykonania można wykorzystać niemal wszystkie warzywa korzeniowe – ziemniaki, bataty, marchewkę, pietruszkę, buraki, pasternak, a także dynię. Pokrojone w słupki i zapieczone z odrobiną oleju i ulubionych przypraw warzywa nabiorą głębokiego, delikatnie słodkawego smaku. Najlepiej podać je na dużym talerzu, ułożone kolorami dookoła miseczki z sosem, na przykład wegańskim majonezem.

Równie proste w przygotowaniu, bo wymagające tylko wrzucenia kilku składników do blendera, są roślinne pasty, które można podać w towarzystwie bagietki czy chleba razowego. Bazą są gotowane strączki – czerwona fasola czy cieciorka. Dodaje się do nich ulubione przyprawy, podsmażoną cebulkę, suszone pomidory, świeże zioła, zgodnie z własnym wyczuciem smaku. Można również przygotować wegański smalec z białej fasoli – wiele wersji  tego przepisu krąży po internecie. Ta zdrowsza alternatywa tradycyjnego smalcu będzie smakować również mięsożercom.

Coś na słodko

Choć niektórzy nie wyobrażają sobie pieczenia ciast bez jajek, mleka czy masła, jest to możliwe. Roślinne muffinki, brownie czy tarty nie ustępują w smaku wersjom zawierającym produkty odzwierzęce. Wyjątkowo łatwe w przygotowaniu są właśnie ucierane muffinki – świetnie sprawdzają się na przyjęciach ze względu na estetyczny wygląd i łatwe dzielenie. Wykonanie pysznej i ładnie wyglądającej polewy umożliwi czekolada dla wegan, połączona w kąpieli wodnej z olejem kokosowym i mlekiem roślinnym.

Mając więcej czasu i chcąc olśnić gości, można wykonać domową czekoladę. Będzie nie tylko pyszna, ale również zdrowsza niż sklepowa wersja – czekolada bez cukru i laktozy przypadnie do gustu nie tylko weganom, lecz także cukrzykom i osobom nietolerującym laktozy. Do jej wykonania potrzebne będzie po pół szklanki oleju kokosowego i kakao oraz 1/3 szklanki syropu klonowego, które rozpuszcza się w rondlu, a następnie wylewa na blachę pokrytą papieram do pieczenia i urozmaica dodatkami – orzechami, wiórkami kokosowymi czy owocami. Domowa czekolada powinna się chłodzić w zamrażarce co najmniej 2 godziny przed podaniem.

Gotowe produkty na wegańskie przyjęcie

Brak czasu na przygotowanie wegańskich przekąsek samodzielnie nie musi być problemem. Wegańskie produkty można kupić w większości popularnych supermarketów. Szeroko dostępny jest gotowy hummus, który można podać z pokrojonymi w słupki marchewkami, ogórkami lub selerem naciowym. Wiele zwyczajnych chipsów i krakersów również jest wegańska – wystarczy upewnić się, że w składzie nie ma produktów odzwierzęcych. Z gotowymi roślinnymi słodyczami może być trochę trudniej, ale w wielu sklepach jest już dostępna czekolada dla wegan oraz czekolada bez cukru i laktozy. Bez trudu można również znaleźć odpowiednie dla wegan żelki – bez żelatyny w składzie.

Przygotowanie wegańskiego przyjęcia nie musi być trudne. Wiele z roślinnych przekąsek zasmakuje również nie-weganom. Smacznego!