Namioty cateringowe są wykorzystywane zarówno przez prywatnych użytkowników, jaki i przez firmy z branży gastronomicznej, zajmujące się organizacją przyjęć weselnych, komunijnych, urodzinowych, firmowych, branżowych etc. Bez względu na to, dla kogo przeznaczony jest namiot ważne jest to, aby był on odpowiednio przygotowany do tego, by mogła się w nim odbyć uroczystość, podczas której przez kilkanaście godzin będą przygotowywane i serwowane rozmaite potrawy.

Na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu namiotu?

Przed wyborem produktu należy sprecyzować, przy jakich eventach czy uroczystościach będzie wykorzystywany dany namiot. Czynniki ten warunkuje bowiem pożądane wymiary i kształt konstrukcji. Duże namioty cateringowe będą konieczne do organizacji wesel, ponieważ pomieszczą wszystkich gości, parkiet, stoły i wszelkie inne atrakcje przygotowane przez młodą parę. Pamiętajmy również, że namiot cateringowy musi zmieścić w swoim wnętrzu meble cateringowe niezbędne do serwowania posiłków. Nie bez znaczenia jest również aspekt wizualny. W zależności od charakteru wydarzenia (np. niezobowiązujący firmowy grill, uroczysty chrzest) niezbędne będą bowiem inne dekoracje, kolory poszycia czy dodatkowe akcesoria. Najczęściej wybieraną i najbardziej cenioną opcją są uniwersalne, białe namioty. Warto pamiętać też o wybraniu funkcjonalnej podłogi, systemu do ogrzewania lub chłodzenia przestrzeni czy oświetlenia. Najlepiej, aby konstrukcja (zarówno stelaż, jak i poszycie) była wykonana z wytrzymałych materiałów, odpornych na wilgoć i nasłonecznienie.

Jakie ważne elementy powinny znajdować się w namiocie cateringowym?

Jeśli już zdecydujemy się na konkretny rozmiar, kształt i wygląd namiotu, powinniśmy pomyśleć również o tym, czy zależy nam na namiocie całorocznym, czy tylko sezonowym. Jeśli przez cały rok świadczymy usługi cateringu, to zapewne warto zdecydować się na model całoroczny, który umożliwi organizację imprez plenerowych w komfortowych warunkach przez cały rok. Ponadto możemy zdecydować się na namiot we wnętrzu, którego zamontowany będzie klimatyzator oraz odpowiedni system grzewczy. Warto zwrócić również uwagę na to, aby namiot zapewniał odpowiednią cyrkulację powietrza, ponieważ w jego wnętrzu będą spożywane i przygotowywane różne potrawy. Nie można więc dopuścić do sytuacji, w której wewnątrz będzie panować wysoka temperatura i podwyższona wilgotność, ponieważ wówczas jedzenie utraci swoją konsystencję i smak. Warto również zwrócić uwagę na to, aby w namiocie cateringowym znajdowały się udogodnienia w postaci odpowiedniej ilości wejść. Umożliwią one bowiem sprawne i szybkie dostarczanie posiłków do namiotu.

Namiot cateringowy posiada szereg zalet – możemy używać go przez cały rok, postawić na dowolnie wybranym podłożu poprzez sprawny i szybki proces montażu, a bezpośrednio po evencie równie łatwo go zdemontować. Dodatkowo każdy moduł może być spersonalizowany i dopasowany do potrzeb i uwarunkowań prowadzonej przez nas działalności. Jeśli dobierzemy parametry namiotu do świadczonych przez nas usług w odpowiedni sposób, konstrukcja z pewnością będzie służyła nam przez lata.

źródło: dascompany.com – hale namiotowe